ECW Energy heeft 5 geothermiedoubletten waarmee ze duurzame warmte levert aan in totaal zo’n 550 ha glastuinbouw verdeeld over de locatie Agriport in Middenmeer en Het Grootslag in Andijk.  De oudste doubletten dateren van 2014 terwijl de meest recente 2 doubletten begin 2019 in bedrijf zijn gesteld.  ECW Energy steekt veel energie in het continue veilig voor mens en milieu bedrijven van de aardwarmte installaties.

HWO unit

Om deze reden wordt op zowel de locatie in Middenmeer als in Andijk tijdelijk een groot frame (Hydraulic Workover unit) geplaatst van zo’n 15-20 meter hoog. Dit werkplatform wordt tijdelijk over de bestaande putten gebouwd om nieuwe buizen in de put te kunnen plaatsen. In juni zullen de werkzaamheden op de Oostlanderweg te Middenmeer plaatsvinden.  Op de Nieuwe Dijk te Andijk zullen vervolgens de werkzaamheden in juli en augustus plaatsvinden.  De energie die wordt gebruikt voor de inbouw zal van het net worden onttrokken, waardoor luchtemissies en de geluidbelasting laag is. Met behulp van dit tijdelijke werkplatform wordt er in de bestaande putten een zogenaamde GRE gevoerde binnenbuis gebracht.  GRE staat voor Glassfiber Reinforced Epoxy (glasvezel versterkte expoxy) die aan de binnenkant van een stalen buis wordt aangebracht.

Deze GRE laag beschermt de buis tegen het zoute formatiewater.  Omdat deze laag heel glad is, zal de pompcapaciteit ook efficiënter ingezet kunnen worden.  Daarnaast geeft het inbrengen van een binnenbuis ook weer extra monitoringsmogelijkheden.

Ontwerp

In de injectieput wordt de  GRE binnenbuis van het maaiveld tot aan reservoir geplaatst. In de productieput wordt de binnenverbuizing vanaf de pomp tot aan reservoir geplaatst. (rood in de tekening)

Om de ESP (Electrical Submersible Pump) wordt een volledig gesloten en gasdichte ommanteling (shroud) aangebracht (geel in de tekening).

Vanwege ruimtegebrek in de putten worden zowel de ommanteling van de pomp als de buis naar het maaiveld, aan de binnenzijde voorzien van een speciale TK-236 poedercoating. Dit is enigszins vergelijkbaar met plastic (groen in de tekening).

Hiermee wordt ook invulling gegeven aan de recent door de sector en overheid ontwikkelde leidraad putontwerp. Op deze manier staat ECW Energy gesteld voor een robuuste en toekomstbestendige aardwarmte levering.

Mocht u nog vragen hebben, laat het ons weten, door een bericht te sturen via de contactpagina van de website.